IC's ziekenhuizen Hoogeveen en Stadskanaal worden Special Care afdelingen

HOOGEVEEN/STADSKANAAL/EMMEN - De Intensive Care afdelingen van de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal worden Special Care-afdelingen.  De IC-zorg moet geconcentreerd worden in het ziekenhuis in Emmen.
Het opheffen van de IC-zorg in Hoogeveen en Stadskanaal staat in een plan van de intensivisten van de Treant Zorggroep dat in handen is van RTV Drenthe. Vorige week bleek al uit een e-mail dat er veranderingen op stapel staan in Hoogeveen.

Alleen Emmen houdt een IC
Het plan: Alleen het Scheper ziekenhuis in Emmen houdt een IC (level 2 IC). Alle intensivisten gaan in Emmen werken. De IC's van Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen en het Refaja in Stadskanaal worden Special Care afdelingen waarbij de IC-artsen uit Emmen of op afroep langskomen of vanaf afstand de specialisten en behandelend artsen adviseren.

Hoogeveen en Stadskanaal: Special Care
Artsen kunnen op de Special Care patiënten opnemen die meer zorg en bewaking nodig hebben dan op de verpleegafdeling mogelijk is.

Een patiënt met een acute vitale bedreiging kan wel in Hoogeveen of Stadskanaal gestabiliseerd worden. IC-verpleging nodig? Dan zo snel mogelijk door naar Emmen.

Ook zullen operaties waarbij het de verwachting is dat een patiënt IC-zorg nodig heeft in Emmen moeten plaatsvinden. De intensivisten concluderen dat er wèl acute verloskunde, darmchirurgie en ingrepen aan buik- en beenslagaders zonder een IC in Hoogeveen en Stadskanaal kan blijven plaatsvinden.

Visie en advies van de IC-doktoren
Volgens de intensivisten -de IC-doktoren- daalt het aantal IC-patiënten in het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen over het afgelopen jaren snel. Ze concluderen ook dat een aantal patiënten niet op de IC thuishoort. Dat zou blijken uit de relatief snelle beslissingen van artsen om een patiënt naar de IC te sturen en het feit dat veel patiënten de afdeling ook snel weer verlaten.

Maar de daling komt waarschijnlijk ook omdat er sinds zomer 2014 een soort opnamestop is in Hoogeveen en iedere patiënt die wat zwaardere IC-zorg nodig heeft al gauw naar Emmen wordt gebracht.

Hoogeveen: straks onder de norm
Tot 1 april is er overdag nog een intensivist werkzaam in Hoogeveen, daarna niet meer. Voor Hoogeveen verwachten de intensivisten dat de intensieve zorg die er momenteel wordt gegeven niet meer voldoet aan de nieuwe normen voor een IC level 1.

Stadskanaal: niet te handhaven
Voor het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal concluderen de intensivisten dat een IC helemaal niet meer te handhaven is. Stadskanaal heeft een IC gecombineerd met een bewaking voor acute hartpatiënten. Niet alle IC-verpleegkundigen daar hebben de vereiste IC-aantekening. Ook in Stadskanaal is momenteel alleen overdag nog een IC-arts aanwezig.

Hoe gaat de IC-zorg er in Zuidoost Drenthe uit zien?
De Raad van Bestuur van Treant zal het niet zo hard willen zeggen, maar feitelijk is de uitvoering van het plan van de intensivisten al gaande. In Hoogeveen blijft tot 1 april overdag nog een IC-arts aanwezig, maar daarna zit die ook op afstand in Emmen.

Bestuursvoorzitter Eric Janson zei vorige week: Of de raad van bestuur het hele plan van de intensivisten overneemt hangt ook af van de nieuwe regels van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ). Maar die zullen eerder strengere kwaliteitseisen stellen dan eisen versoepelen zo is verwachting.

RTV Drenthe beschikt over een brief van Janson aan de intensivisten, anesthesisten en internisten waarin de Raad van Bestuur voorsorteert op het advies van de intensivisten.

Belofte: drie volwaardige ziekenhuizen
Diezelfde Eric Janson heeft meerdere malen voor de de microfoon van RTV Drenthe verklaard dat op alle drie locaties (Stadskanaal, Hoogeveen en Emmen) volwaardige ziekenhuizen blijven bestaan mèt allemaal een IC, verloskunde en Spoed Eisende Hulp.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl