Actiecomité Bethesda: ultiem bewijs dat IC Hoogeveen dicht gaat

HOOGEVEEN - "Voor ons is dit het ultieme bewijs dat we terecht aan de bel trekken en dat Treant van plan is om de IC's in Hoogeveen en Stadskanaal te sluiten." Dat zegt Frits Kappers van het Comité Actie voor Bethesda.
Kappers reageert hiermee op plannen van de intensivisten van Treant die in handen zijn van RTV Drenthe. Daarin staat dat alleen Emmen een IC (op level 2) zal houden en de IC's in Hoogeveen en Stadskanaal (level 1) omgevormd gaan worden tot Special Care-afdelingen.

Treant: intensieve zorg verandert niet
Volgens een woordvoerder van de Treant Zorggroep (eigenaar ziekenhuizen Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal) verandert er niks aan de intensieve zorg in Hoogeveen en Stadskanaal. "Van belang is dat ernstig zieke patiënten (die bijvoorbeeld langdurig moeten worden beademd) worden overgeplaatst naar de ziekenhuislocatie waar 7x24uur een intensivist aanwezig is. Dat is in dit geval het Scheperziekenhuis. Dit was al zo en dit beleid wordt niet gewijzigd. De intensieve zorg voor ernstig zieke patiënten blijft gehandhaafd."

Afbraak al in volle gang
Volgens Kappers krijgt het actiecomité signalen dat de afbraak van de IC in Hoogeveen al in volle gang is. "Er is een opnamestop van IC-patiënten sinds de zomer van 2014. We krijgen meldingen dat ook patiënten die niet aan de beademing hoeven naar de IC in Emmen gaan. Het is nu al vaak zo dat patiënten die via de Spoedeisende Hulp binnen komen niet naar de IC van Hoogeveen, maar naar Emmen gaan."

"Dan kan Treant makkelijk roepen dat er na 1 april niks zal veranderen aan de intensieve ziekenhuiszorg want die verandering is nu al gaande", aldus Kappers. Hij noemt dit de salamitactiek, steeds een beetje van de worst eraf snijden om aan het einde te concluderen dat de worst op is.

Afname IC patiënten
Volgens de IC-doktoren van Treant neemt het aantal IC-patiënten in Hoogeveen en Stadskanaal af. Hoogeveen had in 2012 nog 674 IC-patiënten, in 2013 waren dat er 485 en in 2014 (tot en met september) 161. In 2012 kwamen er 676 IC-patiënten in Emmen, in 2013 waren dat er 653 en tot en met september 2014 al 509.

"Landelijk loopt het aantal IC-opnamen fors terug, hoe kan het dat die trend wèl in Hoogeveen en Stadskanaal te zien is maar nauwelijks in Emmen? Waarschijnlijk komt dat door patiënten die van Hoogeveen en Stadskanaal naar de IC van Emmen vervoerd worden", zegt Kappers.

Waarom Special Care?
Als de IC-zorg in Hoogeveen en Stadskanaal niet gaat veranderen, waarom moet het dan Special Care gaan heten vraagt het Comité Actie voor Bethesda zich af. Het comité gelooft er niks van dat de zorg hetzelfde blijft. "De intensivisten geven in hun plan zelf aan dat ze allemaal in Emmen gaan werken, èn dat ze hoofdbehandelaars willen zijn voor mensen die IC-zorg nodig hebben", zegt Kappers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl