Drentse Landschap redt brugwachtershuisje Eexterveenschekanaal voor toekomst

EEXTERVEENSCHEKANAAL - Het pittoreske brugwachtershuisje van Eexterveenschekanaal is voor de toekomst veilig gesteld.
Stichting Het Drentse Landschap heeft het rijksmonument aangekocht en gerestaureerd.

Voor zo'n 280.000 euro is het brugwachtershuisje langs het Grevelingskanaal gekocht en opgeknapt. Dit kon met eigen geld en dankzij fondsen, zoals de Nationale Postcode Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Ontginningsgeschiedenis
Volgens Het Drentse Landschap is het pand uit 1880 nauw verbonden met de ontginningsgeschiedenis van het gebied, waardoor ook het dorp Eexterveenschekanaal is ontstaan. Het veenkanaal was van wezenlijk belang voor de afvoer van turf en landbouwproducten richting de stad Groningen.

Het brugwachtershuisje bij dit kanaal vormde één geheel met de draaibrug en er werd tol geheven.

Ook rijksmonument
Het pandje werd in 1998 als rijksmonument aangewezen, omdat volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed "het vrijstaande huisje een kenmerkend onderdeel is van de ontwikkeling van het veengebied, in samenhang met de brug en het kanaal."

In 2011 werd Het Drentse Landschap benaderd door de familie van de laatste bewoonster Siertje Boer, die niet langer zelfstandig in het huisje kon blijven wonen, nadat ze daar 45 jaar lief en leed had gedeeld met haar dochters en haar inmiddels overleden man.

De vrouw wilde het pandje graag voor de toekomst behouden, maar omdat het aan de buitenkant zo vervallen was, zou dat voor een particulier een vreselijk kostbare klus worden.

Om te voorkomen dat het door sloop zou verdwijnen, heeft Stichting Het Drentse Landschap als erfgoedorganisatie gehoor gegeven aan de wens van Siertje Boer.

Nieuwe bewoner
Inmiddels is de brugwachterswoning aan de Semsstraat 2 volledig opgeknapt. En er is ook een bewoner.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.