Burgemeester Tynaarlo neemt huwelijksaanzoek Haren in overweging

VRIES - 'Er zal nog heel wat water door de Drentsche Aa vloeien voor er sprake is van een fusie tussen Tynaarlo en Haren. Maar als het voordelen oplevert voor de inwoners van Tynaarlo dan heeft een fusie kans van slagen'.

Dat is de reactie van burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo op de ontwikkelingen in de gemeente Haren.

Haren stemt

Gisteravond stemde een meerderheid van de gemeenteraad van Haren voor een fusie met Tynaarlo. Al eerder koos ook het college voor een huwelijk met de Drentse gemeente. Haren moet net als de andere Groninger gemeenten worden heringedeeld om ook in de toekomst alle gemeentelijke taken aan te kunnen. Onderzoekers vonden dat samengaan met de stad Groningen en Ten Boer het meest logisch is.

Toestemming vragen

Burgemeester Thijsen van Tynaarlo had de meerderheid gisteravond wel verwacht, hij rekende zelfs op een iets grotere meerderheid. 'We hebben het huwelijksaanzoek gekregen, nu moet eerst de ouders om toestemming worden gevraagd. De ouders dat zijn de gemeenteraadsleden van Tynaarlo', zegt Thijsen.

Gedoe

De Drentse burgemeester zet kanttekeningen bij een eventuele fusie; 'We komen net uit een fusie en zo'n ingreep zorgt voor onbegrip bij inwoners en gedoe in een gemeentehuis. En we hebben in Tynaarlo al een hoop gedoe gehad. In het collegeprogramma staat dat we alleen gaan samenwerken als het de inwoners van Tynaarlo voordeel oplevert. Je moet uitkijken voor schaalvergroting, gemeente en gemeenschap moeten wel bij elkaar blijven passen.'

Haren logisch

Maar burgemeester Thijsen ziet ook voordelen. 'Als grotere organisatie ben je minder kwetsbaar bij ingewikkelde wetten, zoals nu de veranderingen in de jeugdzorg. Bovendien is het aannemelijk dat Den Haag besluit dat gemeenten groter moeten worden. Dan is Haren een logische partner. Samen vormen we dan een groene long tussen Assen en Groningen', zegt Thijsen.
De gemeente Tynaarlo neemt de tijd om te wikken en te wegen. De gemeente gaat in gesprek met Haren, daarna is het aan de gemeenteraad om een besluit te nemen. 'We gaan niet rennen', zegt burgemeester Thijsen van Tynaarlo.

Provinciegrens in geding
Gedeputeerde Staten van Drenthe en Groningen gaan binnenkort praten over de mogelijke fusie tussen de gemeenten Haren en Tynaarlo. Dat zegt de Groninger gedeputeerde Bote Wilpstra. "We gaan eerst overleg voeren met B&W van Haren en daarna met GS van Drenthe. Dat ligt voor de hand, omdat er een provinciegrens in het geding is", aldus Wilpstra, die niet wil zeggen wat hij van de mogelijke fusie vindt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl