'Nattere natuur brengt paardensector in gevaar'

ASSEN - Het Hippisch Platform Drenthe trekt opnieuw aan de bel over de vernatting van natuurgebieden in Drenthe. De belangenbehartiger voor de paardensector maakt zich ernstige zorgen over het gevaar dat vernatting met zich meebrengt.

Ruim een jaar geleden kaartte het Hippisch Platform het probleem al aan. Nu heeft een eigen werkgroep de problemen in kaart gebracht.

Muggen
Het Hippisch Platform Drenthe zien in insecten het grootste gevaar. Nattere gebieden hebben een aantrekkingskracht op muggen en knutten. Die kunnen virussen als de Afrikaanse Paardenpest en het West-Nijlvirus overbrengen op paarden.

De werkgroep sprak onder meer met een professor van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht. Volgens haar komen muggen met deze gevaarlijke ziekten naar Nederland, de vraag is alleen: wanneer?

Volgens de werkgroep vinden muggen en knutten in vernatte gebieden in Drenthe de ideale leefomgeving en de perfecte omstandigheden om zich te vermenigvuldigen.

Economisch gevaar
Het Hippisch Platform Drenthe ziet ook een economisch probleem; 'De paardensector is voor Drenthe een economische factor van belang. Bij een besmetting met de Afrikaanse Paardenpest moeten stallen geruimd worden. Dat zorgt niet alleen voor emotionele, maar ook ernstige economische schade'.

Het rapport Vernatting Natuurgebieden Drenthe wordt eind deze maand in Assen gepresenteerd.

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: