Oud-raadslid Dijkgraaf bekent fraude

Justitie
Justitie
ASSEN - Oud-fractievoorzitter Jan Dijkgraaf van GroenLinks in Emmen bekent de fraude met geld van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden en van GroenLinks.

Dijkgraaf staat vandaag voor de rechter, hij wordt verdacht van het verduisteren van ruim 54.000 euro.

Gesjoemel

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de ex-politicus zich meerdere keren schuldig gemaakt aan fraude. Hij zou als penningmeester van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden geld hebben weg gesluisd. Verder zou hij hebben gesjoemeld met de fractievergoedingen van GroenLinks.

Bekentenis

In de rechtbank in Assen bekende Jan Dijkgraaf de fraude. Hij leende naar eigen zeggen geld, met de intentie om het terug te betalen, maar dat gebeurde niet. Hij zei in de rechtbank dat hij snapt dat dit als fraude wordt gezien.

Problemen

Volgens Dijkgraaf leende hij het geld vanwege financiële problemen die zich opstapelden. Hij kwam zonder werk te zitten door een burn-out. Hij moest de crematie van zijn ouders betalen, waardoor hij diep in de schulden kwam.

'Geen 54.000 euro'

Ondanks de bekentenis spreekt Dijkgraaf tegen dat het om ruim 54.000 euro gaat. Volgens hem gaat het om een lager bedrag. In een eerdere civiele zaak werd hij verantwoordelijk gehouden voor het weg sluizen van een bedrag van 32.000 euro. Dat bedrag komt volgens hem meer in de richting.

RTV Drenthe verslaggever Jeroen Willems was bij de zaak aanwezig.

">

Uitspraak over twee weken

">

Officier eist een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

">

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl