Arts uit Paterswolde zegt ALS te kunnen genezen

Justitie
Justitie
PATERSWOLDE - Het is bar en boos en immoreel om patiënten die aan de ongeneeslijke ziekte ALS lijden, valse hoop op genezing te geven. Dat vindt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Deze beloftes worden gedaan door een homeopatische arts uit Paterswolde. Die beweert met een homeopatische behandeling de spier- en zenuwziekte met succes te kunnen behandelen. De inspectiedienst sleepte de arts voor de tuchtrechter. De homeopatische arts verscheen niet. Wel stuurde de man een brief met het verzoek zijn zaak achter gesloten deuren te behandelen. Dit verzoek werd niet ingewilligd.

Zeldzaam en dodelijk
ALS is een zeldzame spier- en zenuwziekte waarbij de motorische zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg afsterven. Dat leidt tot verzwakking en verschrompeling van de spieren op diverse plaatsen in het lichaam. Uiteindelijk raken ook de spieren die de ademhaling reguleren verlamd en sterft de patiënt. Deze ziekte is zeldzaam en de patiënt sterft binnen vijf jaar nadat de diagnose is gesteld. Er zijn nog geen medicijnen die deze ziekte stoppen of vertragen.

Klacht
Op zijn website beweerde de arts uit Paterswolde dat hij door een homeopatische behandeling wel in staat is deze ziekte te stoppen. De website is inmiddels uit de lucht. Toch krijgen de patienten die deze arts bezoeken tijdens het consult, kosten 196 euro per uur, dezelfde beloftes te horen. Een patiënt heeft inmiddels een klacht tegen de werkwijze van de arts ingediend. Ook werd de arts vorig jaar in mei in het televisieprogramma Undercover door Alberto Stegeman flink aan de tand gevoeld.

Bar en boos
"De arts blijft menen dat zijn handelswijze juist is. Bovendien informeert hij ALS patiënten niet of onvoldoende over de mogelijkheden binnen de reguliere geneeskunde. Daarmee zet hij deze mensen op het verkeerde been. Dit is bar en boos en moet worden gestopt", legde een woordvoerster van het IGZ aan de tuchtrechter uit.

Mager
De tuchtrechter zei dat één klacht en beelden van het televisieprogramma wel erg mager zijn om de arts een sanctie op te leggen. Het regionaal tuchtcollege doet 24 februari uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl