B&B's moeten klein blijven in Aa en Hunze

GIETEN - Maximaal twee kamers voor maximaal vier gasten en dineren buiten de deur. Dat zijn de eisen die de gemeente Aa en Hunze gaat stellen aan nieuwe Bed and Breakfast-locaties. De gemeente wil hiermee duidelijk onderscheid maken tussen hotels en B&B's.
Voorschriften
Hotels moeten voldoen aan strenge voorschriften voor brandveiligheid en het serveren van eten en drinken. Voor B&B's ligt dat anders, omdat er alleen ontbijt wordt geserveerd. Sommige B&B's tellen wel zestien bedden en bieden ook warme maaltijden aan. Ze concurreren daarmee met hotels en restaurants. De prijsstelling van hotels staat onder druk, ook vanwege het grote aantal B&B's. De nieuwe regels verduidelijken het verschil.

Op het platteland is de concurrentie van Airbnb, mensen die hun woning verhuren aan toeristen, nog geen issue. De verwachting is wel dat Aa en Hunze hier in de toekomst mee te maken krijgt.

Themajaar toerisme
Toerisme is voor de gemeente Aa en Hunze de belangrijkste pijler van de economie. Om dat kracht bij te zetten gaat op 21 maart het themajaar Ontspannend van Aa tot Hunze van start. Gedurende het jaar zijn er vier grote toeristische evenementen en allerlei kleine activiteiten.

Onderhoud infrastructuur
In het kader van het themajaar ondersteunt de gemeente ook een goede infrastructuur op toeristisch gebied. Het onderhoud van wandelpaden en ruiterpaden is voor drie jaar verzekerd, onder meer via Alescon. Daarnaast krijgen vijf fietspaden een opknapbeurt. Ook komen op meer plekken bordjes te staan met informatie over bezienswaardigheden waar die nu nog zijn verborgen. Bijvoorbeeld bij het oude station van Gasselte.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl