Gemeente kan werken over de grens verplichten

Werkzoekenden
Werkzoekenden
ASSEN - Gemeenten kunnen bijstandsgerechtigden verplichten over de grens te gaan werken. Een nieuwe wet die sinds 1 januari van kracht is, biedt die mogelijkheid.
De gemeente beoordeelt of iemand met bijstand in Duitsland of België moet solliciteren. Het gaat daarbij om 'maatwerk'. Regel is dat de reistijd van het woon-werkverkeer heen en terug niet meer dan drie uur mag bedragen. Een woordvoerster van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft dat vandaag gezegd.

Geen verplichting in WW
In de WW bestaat geen verplichting om te solliciteren over de grens. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil nog eens goed bestuderen of hij daarvoor voelt, zegt zijn woordvoerster.

De Limburgse gedeputeerde Twan Beurskens kaartte de discussie over solliciteren over de grens vandaag aan in de Volkskrant. De PvdA-Kamerleden John Kerstens en Manon Fokke stelden naar aanleiding van zijn uitlatingen schriftelijke vragen aan Asscher en Klijnsma.

UWV doet haar best
De woordvoerster van Asscher wijst erop dat uitkeringsinstantie UWV nu al haar best doet om mensen over de grens aan de slag te helpen. Zo houdt ze speciale voorlichtingsbijeenkomsten over werken in Duitsland. Ook kunnen werkzoekenden binnen 26 weken weer een WW-uitkering krijgen als ze opnieuw werkloos raken in het buitenland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl