Dijkgraaf Van Hall: oppassen dat we niet verzuipen in landelijk verkiezingsgeweld

VEENDAM/ASSEN - Dijkgraaf Alfred van Hall van het waterschap Hunze en Aa's luidt de noodklok. Hij is bang dat de waterschapsverkiezingen op woensdag 18 maart 'verzuipen' in het verkiezingsgeweld rond de Provinciale Staten. Die zijn ook op 18 maart.
De dijkgraaf is daar bang voor, omdat de landelijke politiek de Provinciale verkiezingen lijkt te kapen. Die verkiezingen bepalen wie er in de Eerste Kamer komen en dat is ook weer van belang voor de partijen in de Tweede Kamer.

Geen enkele aandacht
De dijkgraaf vreest dat er voor de waterschappen straks geen enkele aandacht is in de campagnes. Ook is hij bang dat mensen hun stem voor de provincie en het waterschap bepalen op basis van de landelijke politiek. "Het kan ook heel goed dat partijen als Natuurlijk Water, of Betaalbaar Water, hier de dupe van worden."

Kieswijzer
Van Hall pleit ervoor dat mensen goed kijken wat er te kiezen valt. "We hebben bij het waterschap Hunze en Aa's een kieswijzer, maak er gebruik van." Het liefst zou de dijkgraaf zien dat de waterschappen een eigen verkiezingsdag hebben. "Het enige voordeel is dat we mogelijk een hoger opkomstpercentage halen dan de 23 procent van vorige keer. Misschien gaan mensen toch makkelijker stemmen voor het waterschap, omdat ze al bezig zijn voor de provinciale politiek."

Beter voor opkomst
Kandidaat Inge Eshuis uit Assen, die kandidaat is voor Natuurlijk Water, is minder somber over de waterschapsverkiezingen. Zij denkt dat het beter is voor de opkomst dat mensen straks gelijktijdig kunnen stemmen op zowel de Provinciale Staten als het waterschap. "Ze zijn dan toch eenmaal op pad en in het stemhokje, dan kun je net zo goed gelijk twee keer stemmen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl