NDC vraagt redactieleden uren in te leveren

NDC Mediagroep
NDC Mediagroep
GRONINGEN - Het verzoek aan redactieleden van uitgeverij NDC Mediagroep om vijf procent van hun loon in te leveren is ingetrokken. Het plan om ontslagen te voorkomen blijkt juridisch niet haalbaar.
Dat meldt RTV Noord. De uitgeverij van onder meer het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant zit in zwaar weer. Er moeten 105 voltijdse banen worden geschrapt om ervoor te zorgen dat de uitgeverij niet failliet gaat.

Uren inleveren

De medewerkers is nu gevraagd om de 38-urige werkweek in te ruilen voor een 36-urige. Daarmee blijven, net als bij loonsverlaging, negentien van de dertig fte behouden. Het gaat dan vooral om functies in de eindredactie en bij de opmaak van de kranten.

Makkelijker

Volgens hoofdredacteur Evert van Dijk komt het verlagen van het aantal uren eigenlijk op hetzelfde neer, alleen is het plan juridisch makkelijker uit te voeren. "Sommige mensen willen liever een middag in de week vrij. Dan kunnen ze het aantal uren in hun contract verlagen. Dit is praktisch hetzelfde. Het blijft omgerekend een loonsverlaging van ongeveer vijf procent."

Mochten de werknemers hiervoor kiezen, dan moet minstens tachtig procent met deze optie instemmen. De NDC Mediagroep wil dit voor 1 februari weten.

Sociale druk

Journalistenvakbond NVJ liet eerder al weten op RTV Drenthe dat loonsverlaging tot vervelende situaties kan leiden. "De ene helft kan het zich misschien wel permitteren, maar de andere helft heeft misschien wel heel goede redenen om dit niet te willen. Daardoor ontstaat sociale druk."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl