Vanaf donderdag estafette-acties bij Brink's

De man pinde bijna 6.000 euro met de pinpas van zijn schoonmoeder
De man pinde bijna 6.000 euro met de pinpas van zijn schoonmoeder
ASSEN - Werknemers van geldtransporteur Brink's voeren vanaf donderdag weer actie. Ze willen zo een beter sociaal plan afdwingen voor de collega's die door een ingrijpende reorganisatie hun baan verliezen. Dat hebben de vakbonden FNV en CNV bekend gemaakt.
Om de overlast voor consumenten te beperken, zullen de medewerkers ditmaal om de beurt per vestiging de bevoorrading van pinautomaten en het ophalen van kluisgeld bij banken stopzetten. Vorige maand werd landelijk actie gevoerd waardoor veel geldautomaten van met name Rabobank leeg kwamen te staan. In Drenthe kwam in onder meer Beilen en Klazienaveen geen geld meer uit de muur.

Winkeliers ontzien
Winkeliers worden volgens de vakbonden ontzien. "Als zij een afspraak hebben staan om hun kasgeld te laten ophalen, wordt die gewoon nagekomen", aldus ene woordvoerder.

650 ontslagen
Brink's wil in de loop van dit jaar 650 van de circa duizend werknemers ontslaan. Voor hen is geen werk meer omdat Rabobank vertrekt als klant. De vakbonden willen dat Brink's met een beter sociaal plan over de brug komt en zich inspant om zo veel mogelijk werknemers bij branchegenoten onder te brengen. Een oplossing is volgens de bonden echter nog altijd niet inzicht.

Rechter
Brink's stapte eerder naar de rechter om de acties te laten verbieden. Die besliste echter in het voordeel van de bonden. Zij besloten vervolgens na de voor hen gunstige uitspraak de acties te onderbreken en de geldautomaten weer bij te vullen. "We hebben met elkaar geconstateerd dat de adempauze niets heeft opgeleverd en dat alle partijen naar elkaar blijven wijzen", aldus CNV-actieleider Peter de Jong.

Geen reactie
Brink's wilde niet reageren op de aankondiging dat de acties worden hervat. Het bedrijf kondigde maandag aan branchegenoten G4S en SecurCash via de rechter te willen dwingen personeel over te nemen. Rabobank heeft zich aangesloten bij Geld Service Nederland (GSN), dat zaken doet met deze twee geldtransporteurs. Brink's beroept zich op afspraken in de beveiligingsbranche dat bij contractwisselingen werknemers worden overgenomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl