Zonder Drentse hulp vliegt de JSF niet

HOOGEVEEN - Zo langzamerhand is het onmogelijk dat een JSF gevechtsvliegtuig van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin de lucht in kan zonder hulp van Fokker in Hoogeveen.
Vanmiddag tekent de directie van Fokker in Den Haag opnieuw een contract. Dit keer voor de levering van de kleppen voor de besturing van het vliegtuig.

Veel onderdelen

Fokker is één van de grootste leveranciers van onderdelen. Zo wordt de bekabeling van het toestel gemaakt door het bedrijf, net als de gebruikte luiken en een remparachute. En binnenkort komt daar het besturingssysteem bij. Deze kleppen zijn gemaakt van composiet en titanium en daardoor zeer licht van gewicht.

Zonder Drentse hulpt vliegt de JSF niet

"Er vliegt geen JSF, en daar zijn er al 150 van, zonder onderdelen van Fokker in Hoogeveen", zegt directeur Rob Goossens. En daar komt de komende tijd nog meer bij zegt Goossens. "Op dit moment is ongeveer een miljard aan contracten geproduceerd in Nederland. Er zit nog vijf miljard in raamcontracten. Dat kan oplopen tot zo'n tien miljard. En dan hebben we het nog niet eens over het onderhoud".

Werkgelegenheid

Voor Hoogeveen betekent het nieuwe contract werkgelegenheid voor zo'n honderd mensen de komende jaren. Goossens verwacht dat in 2015 de grens van duizend werknemers in Hoogeveen wordt bereikt. Ook de ruimte is altijd schipperen. Het afgelopen jaar is zo'n 2000 vierkante meter aan ruimte bijgebouwd. En die ruimte is vol. Fokker heeft door het verleggen van een weg nog ruimte om verder uit te breiden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl