Werklozen Emmen verplicht aan het werk in kas of Duitsland

EMMEN - In de kas werken of in Duitsland. Werklozen in Emmen hebben geen keus meer.
Emmenaren met een bijstandsuitkering zijn vanaf dit jaar verplicht dit werk te accepteren. Weigering kan leiden tot korting op en bij herhaling zelfs stopzetting van de uitkering. Door veranderde wetgeving mag de gemeente vanaf dit jaar strenger optreden bij het weigeren van werk. Dit maakte wethouder Bouke Arends van Emmen vandaag bekend.

Miljoenenkorting
Door onder meer strenger te zijn richting werklozen hoopt de gemeente Emmen honderden mensen extra aan een baan te helpen in vergelijking met de afgelopen jaren. Dit is nodig om een miljoenenkorting vanuit het rijk te voorkomen. Gemeenten met een hoge werkloosheid krijgen vanaf dit jaar minder geld om de bijstandsuitkeringen te betalen.

Gekort
Emmen kreeg de afgelopen jaren al structureel 2,5 miljoen minder en past dit uit eigen middelen bij. Door nieuwe regels kan de rijksvergoeding nog verder dalen. Emmen vreest daardoor nog eens tussen de vier en de twaalf miljoen euro extra gekort te worden. Om dit te voorkomen wil Emmen in 2015 350 mensen extra uit de bijstand helpen. Op welke manier dat precies gaat gebeuren is nog niet bekend.

Hoge werkloosheid
In de gemeente Emmen hebben bijna 4000 mensen een bijstandsuitkering en ligt het werkloosheidspercentage op bijna 12 procent. Sinds 1 januari mogen gemeentes werklozen verplichten over de grens aan het werk te gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl