Herfstkleuren, ooievaars en bloeiende bloemen; ondanks eerste sneeuw nog geen winter

ASSEN - Hoewel er vandaag natte sneeuw viel, wil het nog niet echt winteren. Bossen kleuren herfstachtig, ooievaars zijn gebleven en her en der steken bloemen en planten al de kop boven de grond.
"De natuur is op dit moment meer ingesteld op de herfst dan op de winter en dat kun je zien in het bos", zegt boswachter Evert Thomas. "Paddestoelen zitten er nog veel te fris bij voor midden januari. En als je de kleuren ziet, oranje met bruin, dat lijken meer herfstkleuren dan winterkleuren."

Ooievaars blijven
Een ander voorbeeld zijn de ooievaars. "Vroeger trokken die naar het Zuiden en waren ze in de winter vertrokken", zegt Thomas. "Maar ik trof gisteren op twee plekken nog ooievaars aan die op muizen aan het jagen waren. Die blijven gewoon."

Bloemen in bloei
Madeliefjes, narcissen en krokussen steken de kop al boven de grond. Voor hoveniers is dat goed nieuws. "Ik heb op dit moment vier ploegen aan het werk", zegt hovenier Harrie Boerhof. "We zijn bezig met onderhoud en de boel voorjaarsklaar maken. Ook tuinaanleg en snoeiwerk loopt lekker door."

Minder blij
IJsverenigingen zijn minder blij met de zachte winter, maar door de natte sneeuw van vanmiddag kregen ze weer wat hoop. "Een oud gezegde luidt: sneeuw in het slijk, binnen drie dagen ijs op de dijk", zegt Rieks Poelman van IJsvereniging Witten en Omstreken. "En de boeren zeiden vroeger: eerst moeten de sloten vol, eerder krijgen we geen winter. Nou het gaat er aardig op aan op deze manier."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl