Binnenkort een feestje in Drenthe; de provincie bestaat 200 jaar

ASSEN - Drenthe heeft dit jaar een feestje te vieren. De provincie bestaat in 2015 namelijk 200 jaar. Provinciale Staten willen dat niet zo maar voorbij laten gaan.

De Statenleden Jurr van Dalen (D66) en Albert Huizing (PvdA) werken plannen uit om bij verschillende gelegenheden bij deze mijlpaal stil te staan. Sommige Statenleden reageerden verbaasd dat Drenthe pas 200 jaar oud is. "Natuurlijk kennen we Drenthe als gebied al veel langer, maar pas in 1815 zijn we een officiële provincie geworden", zegt Jurr van Dalen.
Geen knalfeest
Het is niet de bedoeling om een groot knalfeest te organiseren. "We willen aanhaken bij bestaande activiteiten", vertelt Van Dalen. "En het moet voor iedereen zijn, zeker niet alleen voor bobo's", vult Albert Huizing aan.
16 cent per inwoner
Het college van GS ziet ook wel wat in de viering. Maar het budget houdt nog niet over. De provincie steekt 75.000 euro in het jubileum dat bijna onopgemerkt voorbij dreigde te gaan. Omgerekend per inwoner is dat 16 cent. "Dat lijkt misschien weinig, maar je kunt er best veel mee doen als je aanhaakt bij bestaande activiteiten. En we gaan zeker aan de slag om het budget omhoog te krijgen", aldus Van Dalen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl