Onderwijsinspectie doet verder onderzoek naar kwaliteit bij Jade

Vluchtelingen in Oranje
Vluchtelingen in Oranje
ORANJE - De onderwijsinspectie wil een scherper beeld krijgen van de kwaliteit van onderwijs van Jade Zorggroep aan de asielzoekerskinderen van Oranje. Daarom gaat de inspectie in februari op de verschillende locaties in Drenthe onderzoek doen.
Dat antwoordt een woordvoerder van de onderwijsinspectie op vragen van RTVDrenthe. Jade Zorggroep geeft samen met christelijke scholen les aan de asielzoekerskinderen.

Manager Frans Klaassen van Jade zei eerder deze week dat de Zorggroep en het christelijk onderwijs een eerste gesprek met de onderwijsinspectie over het voortgezet onderwijs goed hebben doorstaan.
De onderwijsinspectie verklaart daarover het volgende: 'Op basis van het gesprek hebben we een indruk gekregen van de constructie tussen de Jade Zorggroep en de betrokken scholen. Onze indruk is dat iedereen naar vermogen zijn best doet om het onderwijs en de opvang zo goed mogelijk in te richten.'

Lastige klus

De inspectie schrijft verder: 'We beseffen ook dat dit een lastige klus is, omdat leerlingen gedurende het jaar op verschillende momenten instromen; er grote onduidelijkheid is over de verblijfsduur en een deel van de jongeren getraumatiseerd is.'
Kwaliteit is nog niet duidelijk
'Om een scherper beeld te krijgen van de kwaliteit gaan wij onderzoeken doen op de verschillende locaties. Deze onderzoeken zullen in februari plaatsvinden. Daarna pas kunnen wij een uitspraak doen of we daadwerkelijk positief zijn over de kwaliteit van het gegeven onderwijs', verklaart de onderwijsinspectie.
Ernstige kritiek
Eerder uitte een oud-werknemer ernstige kritiek op het onderwijs van Jade. 'Er is geen schoolplan, er zijn geen leerdoelen, geen lesdoelen, er zijn geen leerlingdossiers en er is geen visie op onderwijs', zegt oud-werknemer Kim Tsai. 'De kwaliteit van het onderwijs is niet toereikend voor deze doelgroep.'
Jade ziet de controles van de onderwijsinspectie met vertrouwen tegemoet.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.