Boze PvdA-voorman Assen geeft CdK onderuit de zak

PvdA-fractievoorzitter Martin Sagel
PvdA-fractievoorzitter Martin Sagel
ASSEN - De nieuwjaarsrede van Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar blijft de gemoederen bezig houden. Nu krijgt hij van PvdA-fractievoorzitter Martin Sagel flink onderuit de zak.

Sagel doet dat in zijn reguliere
.
Sagel is 'not amused' over de felle uithaal die de CdK vorige week in het openbaar deed richting de gemeenteraden van Assen, Tynaarlo en Midden-Drenthe, die in 2013 en 2014 hun burgemeesters de laan uitstuurden, of niet wilden herbenoemen. Tichelaar verweet de lokale politiek "onrustig gedrag, gekrakeel en muggenzifterij, en ze reageren op roddel en achterklap. De waan van de dag regeert."

Streep onder affaire Heldoorn
Sagel snapt deze uithaal niet, en al helemaal niet het moment. "Dat Sicko Heldoorn in 2013 niet is herbenoemd, wat heeft deze gemeenteraad daarmee te maken? Die zit er sinds maart 2014, en van de 33 raadsleden zitten er nog 15 oude. Dus die hebben er niets mee te maken. En dan nog, in juni 2014 kreeg ik als voorzitter van de vertrouwenscommissie bij het aanbieden van de profielschets in de raad van de Commissaris vele pittige vragen. Een belangrijke vraag was of er een streep gezet kon worden onder de affaire Heldoorn."

Woorden fout gevallen
Volgens Sagel is toen gezegd dat er een streep onder de affaire Heldoorn staat en dat het boek volgens de Cdk daarmee dan ook dicht was. De PvdA-voorman vindt het daarom onbegrijpelijk dat Tichelaar daar nu zelf toch weer mee komt. "En bedankt! Dit geeft de burger moed en de leden van de gemeenteraad in het bijzonder. Het zou mooi zijn als onze CdK er in de raad van Assen nog eens op terug zou willen komen, maar alleen als hij wil begrijpen hoe fout zijn woorden zijn gevallen."

CdK onwaardig
Vorige week was er direct kritiek op de nieuwjaarsrede van de Commissaris van de Koning. Tichelaar gaf in zijn speech ook hoogleraar staatsrecht Hans Engels uit Eelderwolde een tik over de vingers. Die noemde vervolgens de uitlatingen "bizar en een CdK onwaardig". Hetzelfde deden verschillende raadsleden van Midden-Drenthe, Tynaarlo en Assen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl