VVD: Provinciaal verbod wonen in recreatiehuisjes afschaffen

ASSEN - De provincie moet wonen in recreatiewoningen, waar dat toch al jaren gebeurt, gewoon toestaan. Want het bestrijden ervan is een mislukking en bovendien achterhaald. Dat vindt de VVD.
VVD-Statenlid Willemien Meeuwissen windt er geen doekjes om. Het jarenlange geruzie en procederen tegen illegale bewoning moet maar eens stoppen, vindt ze. Ze reageert daarmee op de opnieuw opgelaaide discussie in Noordenveld, waar de gemeente permanente bewoners van recreatiewoningen dwangsommen tot 15.000 euro wil opleggen.

Rigide regelgeving
Volgens Meeuwissen verschuilt Noordenveld zich achter de rigide provinciale regelgeving. Die houdt in dat de provincie permanente bewoning verbiedt en daarom moeten gemeenten dat aanpakken. "We hebben geprobeerd vorig jaar in de Staten dat rigide beleid aan te passen en we kwamen bijna op een meerderheid. Maar uiteindelijk houdt PvdA-gedeputeerde Rein Munniksma toch vast aan dat verbod, waardoor de gemeenten dat moeten handhaven. Alleen mislukt dat aan alle kanten."

Mee stoppen
Volgens Meeuwissen is nu de tijd rijp om de provinciale verordening aan te passen en het uiteindelijk door de Drentse gemeenten te laten toestaan. "Ik weet ook wel dat er niet voor niets regels zijn opgesteld en regels hoor je na te leven. Maar als er geen handhaving is, regels al vele jaren niet worden nageleefd, en gemeenten gedogen dat, dan moet je er op een gegeven moment ook mee stoppen, met die regels."

Kolder
Meeuwissen vindt het argument, dat door het toestaan van permanente bewoning deze huisjes verloren gaan voor toeristen "kolder". "Was het maar zo dat we dan een tekort hadden. Maar het zijn recreatiewoningen in gebieden, waar toch al geen vakantiegangers kwamen. Daar zijn verder geen voorzieningen. "

Keuze aan gemeenten
Ook D66 wil dat het verbod uit de provinciale verordening verdwijnt, zodat gemeenten zelf uiteindelijk de keuze kunnen maken wat ze waar toestaan. De PvdA steunt tot nu PvdA-gedeputeerde Rein Munniksma. Die wil het verbod in de provinciale verordening voorlopig niet loslaten. Een aantal partijen verwacht dat de kwestie na de verkiezingen weer opnieuw ter discussie wordt gesteld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl