Bijzondere vondst: lijst met vermiste Drentse jongens uit leger Napoleon

ASSEN - "We hebben nu voor het eerst een overzicht van alle Drentse jongens die tijdens de diensttijd in het Franse leger hebben gezeten, dat is heel uniek", vertelt onderzoeker Gerben Dijkstra.
Hij doet samen met collega Henk Vos al enkele maanden onderzoek naar de Franse tijd en de lijst die ze nu in het Drents Archief hebben gevonden is een van hun bijzondere vondsten.

Drentse mannen vochten voor Napoleon
Op de lijst uit 1814 staan zo'n 170 namen van Drentse mannen die rond 1813 vochten in het leger van Napoleon. De mannen werden bij loting verplicht mee te vechten. "De jongens die mee vochten moesten minimaal twintig jaar zijn. Per woonplaats werden dan tien tot twintig procent ingeloot voor de krijgsdienst", aldus Dijkstra.

"We wisten dat deze lijst er moest zijn"
De onderzoekers vertellen dat ze wisten dat deze lijst er moest zijn. In 1814 heeft de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken de Gouverneur van Drenthe verzocht een lijst op te stellen met alle namen van Drentse jongens die in het leger van Napoleon zaten.

Van de Drentse mannen werd verwacht dat ze mogelijk in Russisch krijgsgevangenschap terecht waren gekomen. Omdat ze deze mannen terug wilden halen was er een lijst met hun namen nodig.

Weinig overlevingskans
Van de Drentse jongens die richting Rusland marcheerden hebben drie tot vijf procent de veldslagen overleefd. Door de gevonden lijst komen de onderzoekers ook tot bijzondere ontdekkingen.

"We vonden bijvoorbeeld de naam van Hendrik Jans Timmermans uit Hijken. We dachten dat hij ook in Rusland was overleden, maar in dit document vonden we terug dat hij in september nog in Dresden was. Hij is dus niet overleden in de tocht naar Rusland maar bij de volksslag van Leipzig", vertelt Dijkstra.

De onderzoekers gaan de gegevens digitaliseren en de informatie delen met andere historische verenigingen in Drenthe.

Bijzondere vondst van de heren Dijkstra en Vos in de Studiezaal: lijst uit 1814 van vermiste Drentse jongens in het leger van Napoleon.
— Drents Archief (@drentsarchief)

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.