Bakker Bart trekt stekker uit filiaal van Asser ondernemers

De broodjeszaak hoeft voorlopig niet dicht
De broodjeszaak hoeft voorlopig niet dicht
ASSEN - Halbe en Aaltina de Jong uit Assen mogen hun zaak aan de Grote Markt in Groningen geen Bakker Bart meer noemen.
Hoofdkantoor Bart's Retail heeft begin december een einde gemaakt aan de huur- en franchiseovereenkomst. Reden: een opgelopen schuld van ruim een ton. De Asser ondernemers weigeren het pand te verlaten. Bij de rechter in Groningen ligt het verzoek om de boel te laten ontruimen. De rechter neemt drie weken de tijd om over deze kwestie na te denken.

Zwaar weer
De winkelketen Bakker Bart heeft 189 franchisenemers, verspreid over heel Nederland. Door een ingewikkelde huurconstructie en het duur inkopen van deegwaren, verkeren zeventig collega's in financieel zwaar weer, zegt Halbe de Jong. Hij zegt dat het hoofdkantoor op oneerlijke wijze concurreert met de eigen franchisenemers. "Ons contract is beëindigd om de monden te snoeren. Met dit kort geding probeert Bart's Retail een voorbeeld stellen tegenover de overige franchisenemers, met als doel de bodemprocedure te beïnvloeden", aldus De Jong.

Slechte voedselhygiëne
In 2002 tekende De Jong het franchisecontract. De problemen tussen de partijen werden pas in 2012 duidelijk, toen ook de crisis regeerde. Vanaf die tijd werd volgens het moederbedrijf selectief betaald door het filiaal in Groningen. "Bovendien gaat het ook niet met goed met de voedselhygiëne. Door een ontbrekende fineerlaag op de toonbank tiert schimmel welig onder de producten. Dit gaat ten koste van de goede naam van Bakker Bart", legde de advocaat van Bart's Retail aan de rechter voor.

Communistisch
De ondernemers uit Assen hebben naast de bakkerszaak ook een zwemschool. Volgens de advocaat van Bart's Retail lopen de boekhoudingen van deze twee ondernemingen door elkaar heen. Geld dat bestemd is om de rekeningen van Bakker Bart te betalen, wordt volgens hem gebruikt voor de verbouwingen en exploitatie van de zwemschool. Dit laatste wordt met klem door De Jong bestreden. Volgens hem zijn de financiële problemen ontstaan door 'een communistisch prijs- en huurconditiestelsel' dat in 2009 door Bart's Retail is ingevoerd.

Te koop
De Jong heeft zijn zaak eind vorig jaar in de etalage gezet. "Zolang ik de zaak niet kwijt ben, wil ik graag doorgaan met deze bakkerszaak. Ik kan wel op de bank zitten en dom voor me uit kijken, maar dan ben ik nog verder van huis."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl