'Onderzoek naar treinkaping De Punt is niet compleet'

DE PUNT - Het autopsierapport van de omgekomen kapers en gijzelaars van treinkaping De Punt is onvoldoende meegenomen in het onderzoek naar de afloop van de kaping.

De Tweede Kamerleden Van Bommel (SP) en Recourt (PvdA) hebben daarover aanvullende vragen gesteld aan minister Opstelten van justitie.
Onderzoeksjournalist Jan Beckers presenteerde twee jaar geleden gegevens uit het autopsierapport uit 1977. Hij concludeerde dat er drie kapers van dichtbij zijn geëxecuteerd.
Twee daarvan zouden een kogelgat in hun schedel hebben gehad. In het onderzoek van minister Opstelten lezen de Kamerleden daar niets over.
'Waarom is er geschoten?'
De Kamerleden willen daarnaast ook weten waarom de mariniers opdracht is gegeven om te schieten op de kapers tenzij ze zich duidelijk waarneembaar overgeven. De Kamerleden vragen zich af hoe dat werkt als een kaper zwaargewond op de grond ligt.
De term 'duidelijk waarneembaar overgeven' is onbekend bij politie- of mariniersinstructies.
Van Agt
Toenmalig minister Dries van Agt verklaarde in 1977 dat de mariniers in de trein niet op de kapers hebben geschoten. Die uitspraak blijkt niet overeen te komen met het archiefonderzoek van minister Ivo Opstelten.
De Kamerleden willen nu ook weten of de Tweede Kamer destijds onjuist is geïnformeerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl