Omtovering van De Brink in Assen is jaar uitgesteld

ASSEN - Het wordt een jaar later dan gepland: het omtoveren van De Brink in Assen tot een autovrij gebied met vijverpartij, groen en terrassen.

De gemeente heeft zich verkeken op de klus van 800.000 euro. Struikelblok is het cultuur-historische karakter van dit gebied tegenover het Drents Museum.
Archeologisch kwetsbaar
De gemeente was even vergeten, dat dit gebied dat voor het Drents Museum ligt, archeologisch zeer waardevol is en de omgeving met historische panden beeldbepalend. Vergunningen voor rigoureuze ingrepen worden dus niet zomaar verstrekt.
Alles moet wel aan de eisen van welstand voldoen en een archeoloog moet straks ook over de schouder kunnen mee kijken. De voorbereiding duurt dus veel langer dan gedacht.
De schop had in oktober vorig jaar al de grond in gemoeten om de klus nog voor het komende terasseizoen klaar te hebben. Nu duurt het nog tot het najaar tot de eerste schop de grond in gaat.
Wethouder Ruud Wiersema geeft toe dat de gemeente zich hierop een beetje heeft verkeken. "Maar het plan blijft overeind en we maken hier een prachtig verblijfsgebied van. Helaas wat later dan toegezegd, maar als we middenin het terasseizoen gaan graven, dan staat de horeca ook op de achterste benen. Ik zeg u toe, volgend jaar ligt hier een fraai plein met groen en een vijverpartij."
Wordt uitstel afstel?
Een horeca-onderneemster aan De Brink noemt de vertraging een gemiste kans en had graag dit seizoen al geprofiteerd van het fraaie plein. Ook vraagt ze zich af of uitstel geen afstel wordt. "Het zal niet de eerste keer zijn dat er ineens andere prioriteiten zijn dan aanpak van onze Brink, want we praten er nu al jaren over," zegt Maria Kaizer van ijssalon, koffiehuis en restaurant Casa di Maria.
'Lullige brief'
Ook moppert ze over de slechte communicatie over het uitstel. "Toen de plannen werden gemaakt wilden ze graag input van ondernemers en werd je overal nauw bij betrokken. Maar als het dan misloopt krijg je alleen een lullige brief waar nauwelijks iets instaat. Ik weet eigenlijk maar bitter weinig over hoe en wat," aldus Kaizer.
Ze wil in gesprek met de gemeente Assen om zo snel mogelijk de onduidelijkheid van tafel te hebben.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl