Pomphouders willen drank verkopen: stap naar Europese rechter

HOOGEVEEN - Pomphouders gaan het verbod op alcoholverkoop bij benzinestations aanvechten bij de Europese rechter.
Pomphouder Ewout Klok uit Hoogeveen dient namens de leden van de belangenvereniging voor pomphouders BETA, een klacht in bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
Proefproces
Klok lokte een proefproces uit om een einde te maken aan het drankverbod dat sinds 1 november 2000 geldt. Hij deed dat mede namens BETA, waarvan hij tot 2012 voorzitter was.

De 1100 aangesloten pomphouders vinden het onterecht dat tankstations geen alcohol mogen verkopen en wegrestaurants, supermarkten langs de weg en pompstations over de grens wel.
Raad van State
Klok kreeg in 2012 een boete van 900 euro voor de verkoop van bier en wijn. Hij vocht de sanctie aan bij de rechtbank in Assen, maar die stelde Klok vorig jaar in het ongelijk. Daarna stapte de pompstationhouder naar de Raad van State.

De hoogste bestuursrechter oordeelde echter dat de minister het verkoopverbod van alcohol mag handhaven, omdat de core-business van pompstations het verkopen van brandstof is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl