Vogels uit eigen tuin geteld en genoteerd

ASSEN - In veel Drentse tuinen werden zondag vogels geteld. De Vogelbescherming hield dit weekend de Nationale Tuinvogeltelling.
De bedoeling was dat mensen een half uur lang de vogels in hun tuin telden en dan de gegevens doorsturen via de website van de Vogelbescherming. Aan de hand van de resultaten stelt de organisatie een Nationale Tuinvogel Top-10 op.

Tellen in de tuin van Peter Klomp
Peter Klomp uit Assen is lid van de vogelwerkgroep en heeft genoeg te tellen. Enkele vogelvoederhuisjes verzekeren hem van gevleugeld bezoek. In het gras hopt een grote bonte specht en twee boomklevers vliegen af en aan. Tellers mogen alleen de vogels tellen die in de tuin zitten. Langsvliegende vogels tellen letterlijk niet mee.

'De moeilijkheid zit daarin dat de vogels bewegen. Ze blijven niet stilzitten. Vooral als het er meer zijn is het af en toe even lastig om te tellen en te kijken welke soort het is.'

Scholen

Dit jaar houdt det Vogelbescherming Nederland ook weer een tuinvogeltelling voor scholen. Zij kunnen tot en met vrijdag meedoen aan de telling.

Huismus

Vorig jaar namen meer dan 55.000 mensen deel aan de Nationale Tuinvogeltelling. De top 3 bestond toen uit de huismus, koolmees en merel.

@RTVDrenthe 1 koolmees...
— Aaldrik Pot (@aaldrikpot)
@RTVDrenthe eerst de kat van de buren maar even uit onze tuin gejaagd #vogeltelling
— Simon A. Hoekstra (@SimonHoekstra)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl