Internist WZA: Een ziekenhuis kan niet zonder Intensive Care

ASSEN - De Drentse ziekenhuizen moeten een zekere basiszorg behouden om te voorkomen dat ze helemaal verdwijnen. Dat vindt internist Johan Lutisan van het Asser Wilhelminaziekenhuis.
Politiek en verzekeraars moeten zich hier voor inzitten, zegt Lutisan in het Radio Drenthe-programma Cassata. Lutisan reageerde op plannen om de Intensive Care voor Zuid-Oost Drenthe te concentreren in Emmen en die van Hoogeveen en Stadskanaal te verminderen. Volgens Lutisan kan een ziekenhuis in ieder geval niet zonder Intensive Care (IC).

Brandweer
"Je moet meer kijken naar wat een IC oplevert voor een individuele patiënt. Het is een soort brandweer-functie. De brandweer heb je nodig en staat soms ook te wachten tot er ergens een brand uitbreekt. En dat is ook zo bij een intensive care", legt Lutisan uit.

Kaartenhuis
"Zorgverzekeraars denken in diagnosegroepen. Dus bijvoorbeeld zorg voor een gesprongen slagader of een beroerte. Maar het ziekenhuis is een geheel van allerlei zaken samen", aldus Lutisan. "Het is een kaartenhuis. Als je er één uithaalt, kan het instorten. Als je een bepaald stuk zorg weghaalt, dan valt op een gegeven moment je ziekenhuis om.

Effecten
Een transport naar een IC in een ziekenhuis verder weg, kan levens kosten, denkt de internist. Alle effecten van de veranderingen in de zorg zijn nog niet duidelijk. "Er wordt vaak gezegd dat de kwaliteit wordt gehaald door het concentreren van zorg, maar de vraag is of dat zo is", stelt Lutisan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl