Organisatie illegale autocross bij burgemeester op het matje

DWINGELOO - Burgemeester Rikus Jager van gemeente Westerveld zit in zijn maag met de illegale autocross die jaarlijks op oudjaarsdag in Dwingeloo gehouden wordt.
Afgelopen december had de organisatie van het evenement voor het eerst een vergunning aangevraagd, maar Jager heeft die niet toegekend in verband met de veiligheid. Toch is de race stiekem in Lhee verreden.

De burgemeester wil nu in gesprek met de organisatie van de cross.
Gemeente in lastig parket
De gemeente Westerveld zit in een lastig parket. Als ze de vergunning toekennen, dan is de gemeente aansprakelijk als er iets mis gaat op de race. Die verantwoordelijkheid durft de gemeente niet aan.

Maar op oudjaarsdag heeft de gemeente onvoldoende politiemacht om de cross af te blazen als die toch gehouden wordt. Bovendien snapt Jager dat er behoefte is aan een leuk evenement en wil hij niet het risico lopen dat de sfeer door ingrijpen van de politie omslaat.

Daarom kiest hij ervoor om de race te gedogen en een vinger aan de pols te houden. De politie is afgelopen race meerdere keren komen kijken en heeft foto's gemaakt, maar zag geen reden tot ingrijpen.

Nieuwe koers

Dit jaar moet het anders, vindt burgemeester Jager. Dat betekent niet dat hij hard zal optreden als de cross weer illegaal gehouden wordt. Hij wil vooral eerder met de organisatie om tafel.

Samen zouden ze dan kunnen kijken naar een veilige oplossing. Hoe die eruit moet zien is nog onduidelijk, maar de burgemeester oppert om de race een dag eerder op 30 december te houden.

Op die dag zouden er genoeg hulpdiensten beschikbaar zijn om de veiligheid te waarborgen en kan hij dus makkelijker een vergunning verlenen.

Overleg

Mede-autocross organisator Pascal Doorten zegt dat ze open staan voor een gesprek met de gemeente. Volgens hem is het echter niet te doen om aan alle veiligheidseisen voor een vergunning te voldoen.

Het geld dat daarvoor nodig is kunnen ze simpelweg niet ophoesten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl