Minister kan niets doen tegen sluiting Philips fabriek in Emmen

Henk Kamp bij RTV Noord (archieffoto)
Henk Kamp bij RTV Noord (archieffoto)
EMMEN - Minister Kamp van Economische Zaken kan weinig doen tegen het besluit van de directie van Philips om de vestiging in Emmen te sluiten. Hij noemt het wel een klap voor de regio.

Dat laat hij de Tweede Kamer in een brief weten.

De fabriek van Philips Lighting in Emmen sluit in september 2016 de deuren. Dat gaat ten koste van 240 arbeidsplaatsen. Volgens Philips omdat er over een aantal jaren met verlies wordt gedraaid. Daarom wordt het werk verplaatst naar een land waar de lonen lager zijn.

Het personeel, bestuurders en de vakbonden zijn boos over het besluit van Philips. Zeker omdat de vestiging in Emmen goed draait.

Philips is verantwoordelijk
Kamp erkent dat het een klap is voor de regio en betreurt de beslissing, maar een bedrijf is zelf verantwoordelijk als het besluit een bedrijfseconomische reden heeft.
De minister gaat er van uit dat Philips een goed sociaal plan afspreekt voor de ontslagen mensen. Bovendien is het de taak van de werkgever om de mensen te helpen bij het zoeken naar nieuw werk.

Gesprek over sluiting
Binnenkort is er een gesprek tussen de directie van Philips, Drentse bestuurders en de OR van Philips in Emmen. Samen willen ze een poging doen om de directie van de lichtfabriek op andere gedachten te brengen.
Kamp: "Mijn collega van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en ik houden hierbij actief de vinger aan de pols."
Minister Kamp zegt overigens in de brief toe dat hij helpt zoeken naar mogelijkheden en financiën om de werkgelegenheid in Zuidoost Drenthe te stimuleren. Daarbij wordt ook gekeken naar werk in Duitsland.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl