CdK Tichelaar boos op RTV Drenthe

ASSEN - De berichtgeving rond het onderzoek van De Telegraaf naar de ranglijst van spijbelende Statenleden is slecht gevallen in het Drentse provinciehuis.
Commissaris van de koning Tichelaar verwijt RTV Drenthe een negatief beeld neer te zetten van het provinciebestuur. In een persbericht stelt de provincie Drenthe dat 'RTV Drenthe zich baseert op een cijfer uit De Telegraaf. "Dat wordt zonder wederhoor overgenomen en suggestief ingekleurd. Dit vind ik gemakzuchtig en kwalijk", aldus de heer Tichelaar, voorzitter van Provinciale Staten.'

Wat is er aan de hand?
RTV Drenthe hecht eraan transparant te zijn over de manier waarop we nieuws maken. De redactie was bezig met een eigen onderzoek naar de aan- en afwezigheid van Statenleden tijdens Statenvergaderingen en had de cijfers opgevraagd over de jaren 2011-2014. De provincie heeft deze onlangs aan RTV Drenthe verstrekt. Toevallig was De Telegraaf ons voor met een publicatie van de landelijke gegevens. We kozen ervoor in eerste instantie het landelijke beeld met bronvermelding te publiceren. Daarna heeft de redactie de Drentse betrokkenen gebeld en werden de eerder door provincie aan ons verstrekte gegevens over de Drentse Staten nader uitgewerkt.

De bewering van de provincie Drenthe in een persbericht dat RTV Drenthe zonder wederhoor en suggestief te werk gaat, klopt niet. Wij hebben ons journalistieke werk gedaan door via eigen onderzoek uitleg te geven van het landelijke beeld zoals door De Telegraaf is geschetst. De weergave is terug te vinden in het artikel Statenleden missen verplichte vergaderingen vanwege ziekte.

Onjuist beeld
De redactie van RTV Drenthe vindt dat de provincie in het persbericht een onjuist beeld van de omroep schetst. In een telefonische toelichting heeft de redactie uitleg gegeven over haar werkwijze aan ambtenaren van de provincie. Deze uitleg is niet terug te vinden in het persbericht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl