Havezate De Klencke krijgt complete facelift

OOSTERHESSELEN - Strakke witte muren, veel lichtinval en ruime open kamers.

Dat is niet wat u zou verwachten bij een eeuwenoude havezate, maar De Klencke bij Oosterhesselen wordt volledig gerenoveerd.
De havezate staat nu bijna een jaar leeg, maar er is een nieuwe huurder gevonden. "Samen met de nieuwe huurders hebben we de renovatie in gang gezet. Het oogt inderdaad erg modern. Vroeger had de havezate echt een museaal karakter. Nu wordt het een modern woonhuis," vertelt rentmeester Dirk Rota van Natuurmonumenten.
Natuurmonumenten is de eigenaar van het gebouw.
Wanneer is de havezate gebouwd?
Wanneer De Klencke precies gebouwd is, is gissen. De oudste delen komen uit de late middeleeuwen, die zijn gebouwd op bestaande muren. In 1670 is er een stuk gebouwd en in 1760 en 1930.
Wie woonden er in de havezate?
In de beginjaren woonde er adel, baronnen bijvoorbeeld. Daarna woonden er gewone gezinnen.
Welke andere bestemmingen heeft de havezate gehad?
Het is een opvanghuis geweest voor alcoholverslaafden. Meisjes uit asociale gezinnen zijn er opgevangen. Tijdens de oorlog hebben de Duitsers het gebouw ingenomen en omgetoverd tot bordeel. En later was het nog een vormingscentrum van de Nederlands Hervormde kerk.

Hoe verloopt de renovatie?

De renovatie heeft wat vertraging opgelopen door de vondst van asbest. Dat moest eerst verwijderd worden, voordat de verbouwing verder kon gaan. Er is ook een vluchttunnel ontdekt die vanuit de kelder onder de gracht doorloopt.
Wanneer kunnen de nieuwe huurders erin?
In het voorjaar moet de verbouwing klaar zijn. De naastgelegen schuur wordt ook nog aangepakt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl