Namen slachtoffers Tweede Wereldoorlog voorgelezen in Kamp Westerbork

HOOGHALEN - Vrijwilligers lezen vanavond vanaf 19.00 uur in Herinneringscentrum Kamp Westerbork de namen voor van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog stierven in vernietigingskampen van de Duitsers.

Het lezen van de in totaal 102.000 namen duurt tot en met dinsdagmiddag en gaat onafgebroken door.


70 jaar geleden

Dinsdag is het precies zeventig jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Op die dag wordt de moord op zes miljoen Joden, Sinti en Roma wereldwijd herdacht.

102.000 mensen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork nam het initiatief om alle 102.000 namen te laten voorlezen. Daarmee wil het benadrukken dat het 102.000 keer om een uniek mens gaat; een vader, moeder, oma, opa, vriend.
Het is derde keer dat het herinneringscentrum het voorlezen van de namen organiseert.
Vrijwilligers
Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork meldden zich zo'n zevenhonderd mensen aan om de namen voor te lezen. Onder hen zijn overlevenden van de kampen, nabestaanden, schoolkinderen en politici zoals de commissaris van de Koning Jacques Tichelaar.

Live volgen

De voordracht van de namen is live te volgen via de website www.102000namenlezen.nl. Ook RTV Drenthe besteedt aandacht aan het lezen van de namen, op radio, tv en internet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl