Auschwitz-overlevende: zoiets kan nog een keer gebeuren

HOOGHALEN - "Je staat er mee op en gaat er mee naar bed. Het is geen minuut uit je gedachten." Beppie Ottenbros-Bosboom is 88 jaar en een overlevende van Auschwitz.
Zij begint vanavond in Herinneringscentrum Kamp Westerbork met het voorlezen van de namen van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog stierven in vernietigingskampen van de Duitsers.

102.000 namen zijn het in totaal, voorgelezen door bijna zevenhonderd mensen. Het voorlezen begint om 7 uur vanavond en duurt tot en met dinsdag. Dinsdag is het precies zeventig jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Op die dag wordt de moord op zes miljoen Joden, Sinti en Roma wereldwijd herdacht.

"Mijn zus zit erbij, mijn zwager en twee kinderen. Ik ben een kleine twintig mensen kwijtgeraakt", zegt mevrouw Ottenbros. Hoe anders is dat voor Lotte Smid uit Veendam. Zij is met haar 11 jaar de jongste voorlezer. "De meester vroeg wie er mee wou doen en toen heb ik mijn vinger opgestoken." Dinsdag is ze aan de beurt en tot die tijd is het flink oefenen.

Lotte heeft een aantal vragen voor mevrouw Ottenbros.
Hoeveel keer per dag kreeg u in Auschwitz te eten en wat voor eten was dat?
Mevrouw Ottenbros: "Wij kregen één keer per dag twee sneetjes brood en een schep soep. Als je in de soep dan een aardappelschilletje vond, dan was je blij. Verder kreeg je niks. Maar je moest wel zestien uur werken."

U heeft mee moeten doen aan een dodenmars. Wat houdt dat precies in?
Mevrouw Ottenbros: "Die Duitsers moesten vluchten, want de Russen kwamen. Je hoorde ze schieten achter ons. Toen moesten we lopen, lopen, lopen. Eten kregen we niet, maar gelukkig lag er sneeuw. Dat hebben we gegeten. We hebben 23 uur gelopen, een dag of acht lang. Toen waren de moffen weg en de Russen waren bij ons. Toen was voor ons de oorlog voorbij."

Ik vind het heel knap van u dat u voorlichting geeft op scholen. Ik zou het zelf denk ik heel moeilijk vinden. Vindt u dat zelf niet moeilijk?
Mevrouw Ottenbros: "Het is heel moeilijk, maar ik doe het toch. Want het mag niet vergeten worden! Zoiets kan nog een keer gebeuren."

Live volgen

De voordracht van de namen is live te volgen via de website www.102000namenlezen.nl. Ook RTV Drenthe besteedt aandacht aan het lezen van de namen, op radio, tv en internet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl