Politici eisen compensatie van Philips voor sluiting fabriek Emmen

EMMEN - Alle vaste medewerkers van Philips Emmen staan vanochtend voor de ingang van het provinciehuis in Assen. Daar praten noordelijke politici met de directie van Philips over de sluiting van de Emmer fabriek in 2016. Want de sluiting gaat ten koste van 240 banen. En dat in een regio waar al weinig werk te vinden is.
Philips wil van de vestiging in Emmen af, omdat de productie van lichtarmaturen voor straatlantaarns te duur is. Het Eindhovense bedrijf wil de productie verplaatsen naar een land waar de lonen lager liggen. Polen bijvoorbeeld. Bovendien staat de lichtdivisie van Philips in de etalage. En dat verkoopt beter als de winsten hoger zijn. De werknemers zijn boos. Jarenlang hebben ze gezorgd voor een goed draaiend bedrijf en nu zegt Philips dat de fabriek te duur is.

Politici eisen compensatie
Sinds de bekendmaking zijn er verschillende gesprekken geweest over het voornemen van Philips. Vandaag is de directie van de lichtfabriek te gast in het provinciehuis. Commissaris van de koning Jacques Tichelaar heeft ze uitgenodigd. Bij het gesprek zijn verder burgemeester Bijl en wethouder Bouke Arends van Emmen aanwezig. Net als de Tweede Kamerleden Agnes Wolbert (PvdA), Agnes Mulder (CDA) en Erik Ziengs (VVD).

Voorzitter Roelie Beijert van de ondernemingsraad van Philips in Emmen is ook bij het gesprek. "Ik hoop dat de politici het niet afdoen met het verhaal van Philips. Ik hoop dat ze meer voor ons kunnen betekenen." Beijert gaat er van uit dat het concern de sluiting niet terug zal draaien. "Dat hebben ze nog nooit gedaan!"

Vervangende werkgelegenheid
Voor VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs uit Assen is de inzet van het gesprek tweeledig. "We willen dat Philips de sluiting uitstelt, zodat er meer tijd is om te zoeken naar een alternatief. En we spreken Philips aan op hun verantwoordelijkheid. Philips is een bedrijf met oog voor hun werknemers en dat moeten ze nu ook laten zien."

Als alternatief ziet Ziengs 'Brainport Eindhoven'. Daar hebben het bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen een plan bedacht om, na de sluiting van veel fabrieken, weer nieuwe werkgelegenheid te vinden.

De deelnemers aan het gesprek kunnen rekenen op een warm onthaal van de medewerkers. Het plein voor het provinciehuis in Assen zal goed gevuld zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl