Emotionele Auschwitz-overlevende: voorlezen zwaarder dan gedacht

HOOGHALEN - Zwaarder dan verwacht. Dat vond de 88-jarige Beppie Ottenbros-Bosboom van het voorlezen in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Vermoord

Sinds donderdagavond worden in het herinneringscentrum non-stop de namen voorgelezen van alle Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen overleden zijn. "Vermoord. Niet overleden, vermoord", zegt mevrouw Ottenbroos. Zij is overlevende van Auschwitz en las de eerste namen voor. Daartussen ook de naam van haar zus en zwager.

Na afloop gaf ze toe dat ze het zwaarder vond dan verwacht. "Het is zwaar. Het is heel moeilijk, zeker omdat m'n familie er tussen zat. Ik ben blij dat m'n dochter hier was en dat we het samen konden doen."

116 uur

Bijna 700 mensen lezen in 116 uur aaneengesloten de namen voor. Het voorlezen duurt tot en met dinsdagmiddag. Dan is het precies zeventig jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Op die dag wordt de moord op zes miljoen Joden, Sinti en Roma wereldwijd herdacht.

Tot dinsdagmiddag is de NOS-stream vanaf Kamp Westerbork te volgen via de site van RTV Drenthe:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl