Eerste opleiding voor schaapherders in Nederland

LHEE - In augustus begint de mbo-opleiding schaapherder bij Helicon in Velp. Een van de initiatiefnemers is Johan Coelingh, schaapherder in Lhee.
De opleiding is de eerste en enige opleiding in Nederland voor dit beroep.

Brede opleiding

De schaapherderschool richt zich niet alleen op het hoeden van de kudde. Studenten leren ook over ecologie, natuurbeheer, communicatie en ondernemerschap. De laatste jaren worden schaapskuddes steeds vaker ingezet bij onderhoud van plantsoenen en bermen, zoals vorig jaar bij het provinciehuis in Assen.

Te weinig schaapherders

Door de vergrijzing binnen de beroepsgroep dreigt een tekort aan schaapherders. De opleiding hoopt een twintigtal nieuwe schaapherders klaar te stomen voor de toekomst. Na hun opleiding kunnen ze ook bijvoorbeeld aan de slag als terreinbeheerder in natuurgebieden.

Hoeveel studenten?

Bij de tweejarige opleiding in Velp zijn twintig plaatsen beschikbaar. Vrijdag 30 en zaterdag 31 januari zijn er open dagen.

Volgens initiatiefnemer Coelingh bestaat er geen mooier beroep dan schaapherder. "Ik zeg wel eens in de zomer is het romantisch en in de winter reumatisch, maar als ik dan nu zo over het wit gerijpte landschap kijk, dat blijft echt altijd mooi."
Drenthe telt zeven schaapkuddes.

Voorziet in nieuwe oude behoefte: eerste Nederlandse mbo-opleiding tot schaapherder in Velp http://t.co/mGiJj936kR via @Regiobode
— AOC Raad (@AOCRaad)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl