Nieuwe vinding Zwaagstra Hoogeveen helpt boeren vooruit

WITTEVEEN - Milieuregels worden strenger. Ook voor boeren. Zeker als het gaat om gevaarlijke vloeistoffen op het boerenerf. Het bedrijf Zwaagstra Beton in Hoogeveen zegt een oplossing te hebben voor perssappen van bijvoorbeeld kuilvoer.
De sappen ontstaan nadat bijvoorbeeld kuil of maïs in een silo worden opgeslagen. Veelal stroomt dit hooggeconcentreerde sap in een naastliggende sloot. Consequentie is dat het waterleven rondom de lozing dood gaat.

Twee stromen tegelijk

De overheid stelt steeds strengere eisen aan de afvoer van stoffen vanaf het erf. Om het perssap te scheiden van het regenwater heeft Zwaagstra Beton in Hoogeveen iets nieuws gevonden. Met hulp van twee buizen onder de grond en stoppen in het beton, kan het vocht van elkaar worden gescheiden.

Onder de kuilbult wordt de afvoer van regenwater afgesloten met een deksel. Als de deksel na gebruik van het wintervoer weer tevoorschijn komt, worden de stoppen omgezet, waardoor regenwater naar de sloot stroomt.

Extra werk voor betonfabrikant

Het Hoogeveense bedrijf denkt met de relatief eenvoudige vinding de milieuproblemen op boerenbedrijven te kunnen helpen oplossen. Bovendien levert de vinding de betonfabrikant extra werk op.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl