Drenthe en Groningen niet op een lijn over eventuele fusie provincies (Update 12.30)

VVD: "Voeg Drenthe en Groningen samen"
VVD: "Voeg Drenthe en Groningen samen"
ASSEN - Drenthe en Groningen moeten opgaan in één provincie. Dat schrijft de Groninger VVD in haar verkiezingsprogramma. Bij GroenLinks in Drenthe zien ze dat niet zitten.
Statenlid Nico Bakker van de VVD Groningen vindt de herindeling van de Groninger gemeenten het juiste moment om na te denken over samenvoeging van de twee provincies. "In Groningen gaan we terug van 20 naar zes gemeenten. Dan zit je op een dusdanige schaalgrootte dat de provincies ook groter kunnen worden."

Al veel samenwerking

Bakker ziet weinig problemen voor een fusie. "We werken in Drenthe en Groningen al veel samen, zoals met de Regiovisie Assen-Groningen en bij woningbouw. Maar dat kan makkelijker en duidelijker voor de inwoners door een provincie te worden. Bovendien is het goedkoper"

GroenLinks: 'Fusie is stap te ver'
Gabriëlle van Dinteren van GroenLinks Drenthe vindt een fusie een stap te ver. "Die schaalgroottes staan me tegen. En wat heeft de herindeling van de Drentse gemeenten nu opgeleverd? De kosten zijn vrijwel gelijk gebleven. Ik denk dat herkenbaarheid en bereikbaarheid van onze provincie belangrijk is. We werken goed samen in Groningen en Drenthe, laten we het zo houden. Tenzij onze inwoners er zelf om vragen."

Meer partijen
De VVD is niet de enige Groninger partij die mogelijkheden ziet in het samenvoegen van provincies. De PvdA schrijft in het verkiezingsprogramma dat ze open staat voor een fusie met Drenthe en mogelijk ook met Friesland. D66 en de Partij voor het Noorden pleiten al langer voor een noordelijke fusie.

Stelling van de dag
Praat mee over de stelling van de dag: 'De provincies Drenthe en Groningen moeten fuseren.'Deel je mening op onze website en praat mee op onze Facebookpagina.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl