'Nieuwbouw UMCG duurder door aardbevingen'

Ziekenhuis UMCG in Groningen
Ziekenhuis UMCG in Groningen
GRONINGEN - Moeten de nieuwbouwplannen van ziekenhuis UMCG in Groningen aardbevingbestendig worden gemaakt? Dan zouden de gebouwen zo maar tot vijftien procent duurder kunnen uitvallen, meldt RTV Noord.

Tientallen miljoenen

Het UMCG heeft voor honderden miljoenen aan nieuwbouw- en verbouwplannen. De extra investeringen, waarover Aartsen spreekt, kosten tientallen miljoenen euro's meer. Die zijn nodig om gevoelige medische apparatuur te beschermen tegen zware aardbevingen met een kracht van vier of vijf op de schaal van Richter.

Calamiteitenziekenhuis

Als dat niet gebeurt, loopt de behandeling van de patiënten spaak, aldus Aartsen. "Bovendien zouden we in zo'n geval onze functie als calamiteitenziekenhuis niet kunnen uitvoeren. Ik kan je verzekeren dat er dan echt problemen ontstaan."

Geduld raakt op

Aartsen geeft verder in het interview aan dat het geduld van het Noorden op raakt. "Bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam verzakten drie panden op de Vijzelgracht. De bouw is een half jaar stilgelegd (...) Ik heb het over drie huizen. Hier staan 30.000 woningen op instorten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl