Ontwerper monument Kamp Westerbork overleden

DEN HAAG/WESTERBORK - Kunstenaar Ralph Prins is vrijdag op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag overleden. Een van zijn bekendste werken is het Nationaal Monument Kamp Westerbork, dat in 1970 door koningin Juliana werd onthuld.
Teken van wanhoop en verwoesting
Het werk in het voormalige doorvoerkamp voor Joden, Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog toont onder meer omgebogen spoorrails, die op het eind omhoog reiken als teken van wanhoop en verwoesting. Prins, zelf een Jood, zat ook in het kamp.

Van Westerbork naar Theresienstadt
De in Amsterdam geboren Prins werd in 1943 gedeporteerd naar Westerbork, en later naar concentratiekamp Theresienstadt. Met pen en penseel verzorgde hij de belettering op koffers van degenen die werden doorgestuurd naar Auschwitz en hij maakte portretschetsjes van ieder die daarom vroeg.

Gevangenenruil
Tegen het eind van de oorlog werd hij betrokken in een gevangenenruil en belandde hij in Zwitserland. Daar bezocht hij een kunstschool en terug in Nederland studeerde hij aan de kunstacademie in Den Haag. Van 1966 tot 1986 doceerde hij aan de kunstacademie Minerva in Groningen.

Prins zijn dood kwam op het moment dat in Westerbork namen werden voorgelezen van uit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.