Drents Museum geeft inkijkje in het 'perfecte' Noord-Koreaanse leven

Een scene uit de Koreaanse oorlog van An Ch’ang-g
Een scene uit de Koreaanse oorlog van An Ch’ang-g
ASSEN - Lieflijke familietaferelen, heldhaftige soldaten, heroïsche arbeiders en loftuitingen aan de Grote Leider. Het Drents Museum geeft aan de hand van ongeveer honderd schilderijen een inkijkje in de Noord-Koreaanse kunst.

De Kim Utopie

De schilderijen maken deel uit van de tentoonstelling 'De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea', die op vrijdag 3 april opent. Ze zijn door professionele Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst gemaakt in de periode van 1960 tot 2010. De schilderijen geven het beeld van een perfect Noord-Korea, waar iedereen gelukkig is.

Schilderijen uit een privécollectie

De kunstwerken komen uit een bijzondere Nederlandse privécollectie van verzamelaar Ronald de Groen. In twintig jaar heeft een speciale groep Noord-Koreanen het land afgezocht naar sociaal-realistische kunst. Belangrijke thema’s zijn de Grote Leider, heroïsch verzet en patriottisme, industriële en wetenschappelijke vooruitgang, en de vruchtbaarheid van de landbouw.

De Kim Utopie is de vierde expositie in de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum. Het is te zien van 3 april tot en met 30 augustus.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl