OM maakt misser in fraudezaak Emmen: man kreeg onterecht 48.000 euro

Het aantal persoonlijke faillissementen daalt
Het aantal persoonlijke faillissementen daalt
ASSEN/EMMEN - Twee mannen uit Emmen en het Duitse Geeste hebben geen straf gekregen voor het plegen van uitkeringsfraude in 2007. De politierechter in Assen oordeelde vandaag dat het Openbaar Ministerie het duo niet had mogen vervolgen.
De mannen van 38 en 48 jaar meldden volgens het OM in 2007 bij het UWV dat ze geen werk hadden, terwijl ze vanaf augustus dat jaar wel degelijk een baan hadden in de telefonische verkoop-sector. Daarom ontvingen ze tussen augustus en december onterecht een uitkering. In totaal heeft het UWV het duo 48.000 euro te veel betaald.

Bijzondere omstandigheden
Het Openbaar Ministerie mag iemand pas strafrechtelijk vervolgen als het fraudebedrag 50.000 euro of hoger is. Als het lager is, kan het alleen als er bijzondere omstandigheden zijn. Volgens de officier waren die er in deze zaak niet.

Niet ontvankelijk
Daarom had het OM geen strafzaak mogen beginnen tegen het duo, concludeerde de officier van justitie zelf. Hij vroeg de rechter hem niet ontvankelijk te verklaren. Dat deed de rechter.

Geen fraude
De mannen verklaarden helemaal geen fraude te hebben gepleegd. Ze zeiden dat ze wel werkloos waren tot eind 2007. Maar volgens getuigen was dat niet waar.

Terugbetalen
Het duo is eerder al door een andere rechter veroordeeld tot het terugbetalen van de 48.000 euro aan uitkering die ze ten onrechte van het UWV hebben ontvangen. Dat de zaak erg oud is, komt omdat het UWV pas in 2013 door financiële opsporingsdienst FIOD werd getipt over de fraude.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl