Criminoloog: Vrouw die partner wurgt is uitzonderlijk

EMMEN - Het komt bijna nooit voor dat een vrouw haar eigen man wurgt. Dat zegt criminoloog Marieke Liem, die als docent is verbonden aan de universiteit van Leiden. Een vrouw in Emmen wurgde afgelopen weekend haar man.
In Nederland doden jaarlijks drie tot vier vrouwen hun man. Meestal maken ze daarbij gebruik van een vuurwapen of mes. Ook vergiftiging komt voor. Vrouwen gebruiken vrijwel nooit lichamelijk geweld om hun partner te doden, vertelt Liem.

Motief

Negentig procent van de partnermoorden wordt gedaan door de man. Tien procent door de vrouw. Het motief verschilt ook vaak per sekse. "Mannen voelen zich vaak gekrenkt. Hebben last van verlatingsangst of zijn boos omdat de vrouw een andere partner heeft. Vrouwen doden hun man vaak uit zelfbescherming. Het is voor die vrouwen vaak de enige manier om uit een relatie te ontsnappen", aldus Liem.

Emmen

Zaterdag werd in de wijk Bargeres in Emmen een 53-jarige man dood in zijn huis aangetroffen. De 50-jarige partner van de man werd dezelfde dag aangehouden in Duitsland nadat ze een eenzijdig ongeluk had veroorzaakt. De vrouw had gedronken en verklaarde aan de Duitse politie dat ze haar man had gewurgd in bed.

ūüí¨ WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl