Holocaust-overlevenden sluiten '102.000 Namen Lezen' af

HOOGHALEN - Vanmiddag klinken bij het voormalig Kamp Westerbork de laatste namen van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen omkwamen.
In totaal zijn dan de namen van 102.000 slachtoffers voorgelezen. De laatste reeks namen wordt uitgesproken door holocaust-overlevenden mevrouw Bloeme Evers-Emden en meneer Zoni Weisz.

700 lezers
Het gesproken monument 'De 102.000 Namen Lezen' begon donderdag. Tot en met vandaag worden non-stop de namen voorgelezen door in totaal bijna 700 mensen. Dit gebeurde onder meer door schoolkinderen, kamp-overlevenden, nabestaanden, politici en Koning Willem-Alexander.

Afsluiting
Het lezen van de 102.000 namen wordt vanmiddag om 15.30 uur afgesloten. Na het klinken van de laatste naam eindigt het project met muziek van een strijkorkest en pianist. Op dat moment begint de internationale Holocaust-herdenking in Auschwitz. Het is vandaag zeventig jaar geleden dat het vernietigingskamp in Polen werd bevrijd.

Auschwitz-overlevende
Mevrouw Bloeme Evers-Emden leest samen Zoni Weisz de laatste namen. Zelf overleefde ze Auschwitz. Ze is veertien jaar oud als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In mei 1943 duikt ze onder, maar uiteindelijk wordt zij gearresteerd en naar kamp Westerbork gestuurd. Ze moet op 3 september 1944 met de laatste trein naar Auschwitz. Bloeme Evers-Emden wist de barre omstandigheden te overleven tot 8 mei 1945; de dag waarop het vernietigingskamp door de Russen werd bevrijd.

Zoni Weisz
Lezer Zoni Weisz werd in 1937 geboren in een Nederlands Sintigezin. Hij overleefde de razzia van 16 mei 1944, toen zigeuners en woonwagenbewoners in Nederland werden opgepakt. Zoni Weisz verloor zijn hele familie; zijn moeder, twee zusjes en een broertje kwamen om in Auschwitz, zijn vader overleed in een ander Pools concentratiekamp als gevolg van dwangarbeid.

Livestream
Het voorlezen is vandaag nog te volgen via onderstaande livestream:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl