Winnares Taalheldenprijs: 'Ik durfde het niet, ik durfde het echt niet'

HOOGEVEEN - Ruim 67 jaar lang heeft ze moeite met lezen en schrijven, totdat ze na het overlijden van haar moeder besluit dat het anders moet. Ze volgt een taalcursus op het Alfa College in Hoogeveen en inspireert andere laaggeletterden om ook te leren lezen en schrijven. Vanwege haar tomeloze inzet op het gebied van taal ontving Ineke van der Weide uit Hoogeveen de Taalheldenprijs.
Van der Weide is zelf nooit gestimuleerd om te lezen en te schrijven, als er papierwerk geregeld moest worden dan zei haar moeder altijd dat haar vader het wel zou doen. "Ik vond het eigenlijk wel gemakkelijk, dan hoefde ik niks te regelen", vertelt Van der Weide.

'Ik durfde het niet, ik durfde het écht niet'
Ze zorgt vanaf 1986 voor haar moeder, tot aan haar dood drie jaar geleden. "Toen wilde ik absoluut wat zeggen op haar begrafenis, maar ik durfde het niet. Ik durfde het écht niet", zegt Van der Weide daar over.

Uiteindelijk krijgt ze met hulp van een vriendin wat op papier en na een flinke poos oefenen lukt het om op de begrafenis iets voor te lezen. Ze krijgt een boel positieve reacties, maar merkt dat het zo niet verder kan zonder lezen en schrijven.

"Toen heb ik direct gezegd: Nu wil ik naar school, ik wil niet langer afhankelijk zijn van familie die voor mij brieven moeten voorlezen of papierwerk moeten afhandelen."

Lef verzamelen om naar cursus te gaan
Van der Weide vindt het al heel wat als ze een afspraak heeft gemaakt voor een taalcursus: "Ik durfde er eigenlijk niet naar toe. Mijn schoonzus Margriet heeft toen gezegd dat ze met mij mee zou gaan." Ze zegt zich in die tijd een beetje te hebben geschaamd om als oudere vrouw uit te komen voor haar laaggeletterdheid.

Ze is enorm blij dat ze uiteindelijk de stap heeft genomen om naar de cursus te gaan. "Wat ik nu kan, dat kon ik drie jaar geleden nog niet. Ik durfde toen ook niet zo goed voor mijzelf op te komen", aldus Van der Weide.

Cursus van groot belang
"De cursus is voor mij van groot belang geweest. Ik heb hier alles geleerd op het gebied van lezen, mede dankzij de docenten die geduldig alles honderdduizend keer hebben uitgelegd."

De kennis die ze heeft opgedaan past Van der Weide nu onder andere toe in het verzorgingshuis waar ze vrijwilligerswerk doet. Hier leest ze nu de bejaarden voor, iets wat ze vroeger niet durfde. "Als mij gevraagd werd om iets voor te lezen, dan zei ik dat ik geen zin had of ik schoof het op een andere vrijwilliger af. Wat ik ook wel is zei was dat ik mijn bril vergeten had."

Taalheldenprijs
Ineke van der Weide zet zich nu ook in als ambassadeur van de taal. Zo gaat ze mij gemeentes langs om aan hen te vertellen hoe het als laaggeletterde is om met moeilijke brieven om te gaan.

Vanwege haar grote inzet heeft ze uit handen van prinses Laurentien een gouden speldje en een bedrag van 2500 euro gekregen. "Dat geldbedrag is natuurlijk mooi meegenomen, maar het gaat mij toch vooral om de eer", lacht een tevreden en trotse Van der Weide toe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl