Emotionele herdenking op voormalig kampterrein

HOOGHALEN - De tranen springen Joop Waterman in de ogen als hij bij het monument op het terrein van voormalig Kamp Westerbork loopt. Waterman leest vandaag de namen van slachtoffers van de Duitse vernietigingskampen.
116 uur doen 700 mensen over het voorlezen van de 102.000 namen. Het is de derde keer de de Nederlandse slachtoffers van de Duitse kampen op deze manier worden herdacht.

Geboren in het kamp
Joop Waterman heeft geen herinneringen aan de oorlog. Hij wordt in 1943 in Kamp Westerbork geboren. In de Duitse kampen verliest hij een deel van zijn familie. "Nu hebben alle stenen een naam gekregen. Hier staan 102.000 stenen zonder naam. Maar nu wij dus hier gelezen hebben, hebben ze allemaal een naam. Niet zichtbaar, maar ze hebben een naam en dat betekent heel veel voor mij", aldus Waterman.

Gesproken monument
Het gesproken monument 'De 102.000 Namen Lezen' begon donderdag. Tot en met vandaag werden non-stop de namen voorgelezen. Om half vier vanmiddag werd de laatste naam voorgelezen door Auschwitz-overlevende Bloeme Evers-Emden. De bijeenkomst werd daarna afgesloten met muziek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.