Paardenliefhebbers vrezen ziektes door vernatting natuurgebieden

ASSEN - Paardenliefhebbers hebben last van de vernatting van Drentse natuurgebieden. Dat paarden tot hun knieën in de modder staan is geen probleem, maar in natte gebieden zijn veel muggen die steken.
Het hippisch platform Drenthe maakt zich zorgen om de vernatting en de toename van stekende muggen. Het platform heeft daarom door een aantal dierenartsen de gevolgen van vernatting laten onderzoeken.

Stilstaand water
Het is volgens de dierenartsen niet de vraag of de muggen komen, maar wanneer. Die muggen komen bijvoorbeeld mee met transporten. Omdat muggen zich fijn voelen in natte gebieden met stilstaand water, is Drenthe de ideale broedplaats om te vermenigvuldigen. Ook oplopende temperaturen zorgen er voor dat muggen het goed doen.
Gevaarlijke ziektes
Muggen, dazen en knutten hebben steeds vaker gevaarlijke ziektes zoals het West-Nijlvirus en de paardenpest bij zich. Gevaarlijk voor paarden, maar ook voor mensen. Mensen kunnen hersenvliesontsteking krijgen van het West-Nijlvirus.
Het is volgens de onderzoekers een kwestie van tijd voordat een van de ziektes in Nederland opduikt. De initiatiefnemers willen dat de provincie zich bewust wordt van dit probleem en overhandigen daarom het rapport aan gedeputeerde Rein Munniksma.
Zorgen zijn terecht
Munniksma erkent de zorgen en roept mensen op om, net als met tekenbeten, alert te zijn als ze gestoken worden door een mug. De gedeputeerde deelt het rapport met gezondheidsorganisaties zodat ook zij zich bewust zijn van de risico's. Het dichtdraaien van de kraan zodat gebieden niet verder vernatten is volgens hem geen optie.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee
Het hippisch platform pleit verder nog voor een muggenwaarschuwingssysteem dat de komst van muggen en eventuele ziektes kan voorspellen. Het platform gaat in gesprek met verschillende partners zoals LTO Noord om hun zorgen te bespreken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl