Onderduikershol Anloo wordt weer zichtbaar

ANLOO - Een vage kuil in een steeds verder dichtgroeiend landschap. Dat is alles wat rest van het onderduikershol in het Evertsbos in Anloo.

Om de herinnering aan deze plek levend te houden, gaat de historische vereniging in Anloo de plek beter markeren.

Zichtbaar

"Als je nu niet weet waar het hol is, dan zie je het niet. Doel is om de plaats van het voormalige onderduikershol duidelijk zichtbaar te maken", zegt Albert Hovius van de historische vereniging. Het hol heeft tot wel twaalf mensen tegelijk verborgen in de Tweede Wereldoorlog. In april 2012 duikt er een filmpje op van 2,5 minuut van het onderduikershol, gemaakt door een van de bouwers van het hol.
Jeneverbessen
De historische vereniging plant dertien jeneverbessen rondom het hol. Eén voor elke verzetsman die in relatie tot het hol is geëxecuteerd. Want naast de tien verzetsstrijders die de Duitsers op 8 april 1945 executeerden en in het hol legden, zijn er drie verzetsmensen die zich in het hol schuil hielden en op een andere plaats om het leven zijn gebracht.

Ontdekt
Het hol is in september 1944 door de Duitsers ontdekt. Toen zaten er acht mensen in van wie er vijf konden ontsnappen en drie zijn opgepakt. De Duitsers verwoestten het hol met handgranaten en staken het in brand.
Informatie verzamelen
"Een reconstructie komt er niet, want een bouwwerk zou de sfeer van de plek aantasten en dat is niet in het belang van de nabestaanden", zegt Hovius. Wel vinden half februari opgravingen plaats onder leiding van een archeoloog om eventuele gebruiksvoorwerpen en restanten terug te vinden, zoals van het oorspronkelijke keien vloertje. Ook zouden er drie kribben hebben gestaan, waarvan wellicht nog resten stro zijn te vinden.

Gedenksteen
Bij het onderduikershol staat een gedenksteen met namen van tien geëxecuteerde verzetsstrijders en dit is tevens de plek van de jaarlijkse dodenherdenking. Deze herdenking trekt ieder jaar meer belangstellenden. De kinderen van de OBS Anloo hebben de gedenkplaats geadopteerd en doen het onderhoud van de omgeving van de gedenksteen.

Informatiepaneel
De bedoeling is bij het voormalige hol ook een informatiepaneel te plaatsen met een QR-code. Ook komt er een lesbrief met educatief materiaal voor scholen om lezingen te kunnen geven in de weken voor de Dodenherdenking. De bedoeling is dat de werkzaamheden klaar zijn voor Dodenherdenking.

De grond krijgt de historische vereniging in bruikleen van Staatsbosbeheer. De gemeente ondersteunt het opknappen van het onderduikershol met 5.000 euro. Ook krijgt het project een subsidie van 1.000 euro van de Heidemaatschappij als winnaar in de wedstrijd ‘kern met pit’.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl