Raadslid Borger-Odoorn stapt op vanwege relatie met gemeentesecretaris

EXLOO - Aimée Niebuir-Van der Ham uit Klijndijk stapt per direct op als gemeenteraadslid in Borger-Odoorn. Dat laat ze weten in een schriftelijke verklaring.
Niebuir-Van der Ham was raadslid voor Gemeentebelangen. Ze geeft haar zetel terug aan die partij. Niebuir-Van der Ham heeft een 'beginnende relatie' met de gemeentesecretaris van Borger-Odoorn, Peter Post. Ze vertelde dit vrijdag aan waarnemend burgemeester Piet Adema.

Belangenverstrengeling

Niebuir-Van der Ham hoopte dat het genoeg was als Post een stapje terug zou doen. Maar de gemeenteraad dacht daar anders over. De fracties wilden alle mogelijke belangenverstrengeling voorkomen. Daarom besloot Niebuir-Van der Ham te stoppen.

Op de hoogte

"Wij hebben burgemeester Adema op de hoogte gebracht omdat Peter directeur-gemeentesecretaris is, tevens secretaris van het college van B en W en ik raadslid ben, lid van het hoogste bestuursorgaan van de gemeente, dat een kaderstellende en controlerende taak heeft naar het college van B en W", schrijft Niebuir-Van der Ham.


Integriteit

Niebuir-Van der Ham: "Hoewel iedereen met ons meeleeft op menselijk vlak, is mij al snel duidelijk geworden, dat het hebben van een relatie in deze context vraagtekens oproept. Vraagtekens rond belangrijke thema’s als integriteit en de mogelijke schijn van belangenverstrengeling. Vanuit de overtuiging, dat een lid van een democratisch gekozen bestuur boven elke twijfel verheven dient te zijn, heb ik besloten om mijn zetel in de gemeenteraad ter beschikking te stellen", aldus het opgestapte raadslid.

Sterk Lokaal

Niebuir-Van der Ham is lijsttrekker voor de Provinciale Verkiezingen voor de partij Sterk Lokaal. Ze laat weten hier mee door te gaan en al haar energie hier in te willen steken.

Dapper besluit

Fractievoorzitter Niek Wind van Gemeentebelangen Borger-Odoorn vindt het besluit van Niebuir-Van der Ham om te stoppen als raadslid 'dapper'. Volgens Wind gaat het in principe om een privékwestie, maar raakt die nu zo nadrukkelijk aan het publieke domein dat het begrijpelijk is dat het raadslid haar zetel opgeeft.

Burgemeester toont respect

Waarnemend burgemeester Piet Adema laat in een eerste reactie weten respect te hebben voor het besluit. "Ze wil als politica buiten elke twijfel verheven zijn. Dat is correct en het siert haar. Ik wens haar veel succes in de campagne voor Provinciale Staten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl