Busbedrijven leggen zich niet neer bij verlenging OV-concessie

De provincie wil ondanks kritiek verder met Qbuzz.
De provincie wil ondanks kritiek verder met Qbuzz.
ASSEN - Arriva, Connexxion, Veolia en Syntus leggen zich niet neer bij de verlenging van de concessie voor het openbaar vervoer in Drenthe en Groningen. Dat schrijft hun advocaat in een brief aan de provincie.

De vervoerders hebben zich verenigd in De Federatie Nederlandse Mobiliteitsbedrijven.

Contract verlengen


Eind vorig jaar besloten de twee provincies en aangesloten gemeenten om het huidige contract met Qbuzz met twee jaar te verlengen. De overeenkomst met Qbuzz zou eind 2017 aflopen. Volgens gedeputeerde Henk Brink is tot de verlenging besloten omdat het financiële voordelen oplevert en omdat er in de regio Assen-Groningen veel werkzaamheden aankomen, die vragen om een ervaren vervoerder.

Onrechtmatig

Volgens de advocaat van de Federatie Nederlandse Mobiliteitsbedrijven is de nieuwe verlenging van het vervoerscontract een 'onrechtmatige aantasting van de vrije mededinging. Hij stelt dat het om een tweede verlenging gaat en dat die mogelijkheid niet in het contract is opgenomen. De advocaat vindt dat er een nieuwe aanbesteding moet komen. Als dat niet gebeurt', willen de andere vervoerders, waaronder Arriva, naar de rechter stappen.

Provincie wil door met Qbuzz

Gedeputeerde Brink is niet van plan de verlenging ongedaan te maken. In een brief aan Provinciale Staten schrijft hij dat er een 'zeer solide basis' is, voor het oprekken van het contract.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl