Inwoners Westerveld moeten zelf meer regelen

Westerveld en Reestmond blijven samenwerken
Westerveld en Reestmond blijven samenwerken
DIEVER - Tien maanden waren er voor nodig, maar uiteindelijk is het er van gekomen. Het college van PvdA, CDA en VVD in de gemeenteraad van Westerveld heeft een collegeprogramma. De boodschap daarvan: geen ruimte voor investeringen en de bevolking moet meer zelf doen.
Deze week zag het programma officieel het levenslicht. De drie coalitiepartijen kozen er voor om na de verkiezingen alles open te laten en de bevolking naar hun mening te vragen over zaken als bijvoorbeeld toerisme, economie en erfgoed. Die bijeenkomsten werden niet bepaald massaal bezocht.

WMO vergt veel van gemeente
Veel geld om te investeren is er niet. De verbouw van het Dingspilhuus en scholengemeenschap Stad en Esch in Diever en de bouw van een MFA in Dwingeloo waren in de vorige periode al geregeld. Volgens de coalitie is onduidelijk wat het effect is op de financiën door taken die de gemeente kreeg van de overheid. Het gaat daarbij onder meer om jeugdzorg, de wet Werk en Inkomen en de WMO. Westerveld is daarom voorzichtig met uitgeven van geld.

Burgers moeten meer zelf doen
De financiële situatie van de gemeente en het krimpende ambtenarenapparaat heeft ook als consequentie dat inwoners van de gemeente zelf meer moeten doen. PvdA, CDA en VVD willen de dorpen in Westerveld meer mogelijkheden geven om met plannen te komen en uit te voeren. De komende maanden wordt overleg gevoerd met dorpsbelangen en verenigingen over de zogenoemde 'dorpskracht'.

Ambitieloos plan
In een reactie laat oppositiepartij Progressief Westerveld weten dat het collegeprogramma 'ambitieloos' is. Volgens fractievoorzitter Jan Langenkamp krijgen de inwoners de schuld, omdat ze tijdens de bijeenkomsten in de gemeente niet kwamen opdagen. Langenkamp: "Daarmee neem je je inwoners niet serieus". Wat Langenkamp betreft was de opzet van de avonden verkeerd en te ingewikkeld. Het collegeprogramma neemt Progressief Westerveld "voor kennisgeving aan".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl